На днешната дата преди 95 години в Атланта, САЩ, се

...
 На днешната дата преди 95 години в Атланта, САЩ, се
Коментари Харесай

15 януари 1929 г. - 95 години от рождението на Мартин Лутър Кинг

 

На днешната дата преди 95 години в Атланта, Съединени американски щати, се ражда Мартин Лутър Кинг младши - американски свещеник и държавник и един от водачите на Афроамериканското придвижване за цивилен права. Кинг става баптистки свещеник и още при започване на своята кариера се трансформира бранител на гражданските права и в една от иконите на американския прогресивизъм.

Мартин Лутър Кинг младши предизвестява и за заплахите, които крие софтуерната аморалност. На 11 декември 1964 година в Университета Осло, Норвегия – един ден, откакто получава Нобелова премия за мир – той декларира, че напредъкът на  науката и технологиите не е равносилен на „ моралният напредък “. Нещо повече – човечеството страда от „ морално и духовно закъснение “.

По това време 35-годишният Кинг е най-младият притежател на Нобелова премия за мир, връчена му за неговите старания за унищожаване на сегрегацията и расовата дискриминация посредством гражданско непокорство и други ненасилствени средства.

За Кинг материалните достижения нямат смисъл, в случай че те не са съпроводени от морална конструкция. Срещата му със фамилията на Махатма Ганди в Индия в допълнение ускоряват тази негова позиция.

„ Колкото по-богати ставаме в материално отношение, толкоз повече обедняваме в морално и духовно “, споделя Мартин Лутър по време на своята лекция в Осло. – Научихме се да летим като птици и да плуваме в морето като риби. Така и не успяхме да усвоим простичкото умеене да живеем дружно като братя. “

Според Кинг пътят на материалността, по който обществото е поело, е изпълнен с доста рискове.

Кинг е погубен от снайперист на 4 април 1968 година, до момента в който стои на балкона на хотела си в Мемфис, Тенеси. Посмъртно е награден с Президентския орден на свободата (1977) и със Златния орден на Конгреса (2004). През 1986 година годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е оповестена за формален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР